IMG_7191

 Skaalajettiharrastus koostuu rakentamisesta ja lennättämisestä kuten kaikki muukin skaalalennokki harrastus. Suomessa varsinaista kisatoimintaa ei vielä ole, mutta täältä on ollut joukkueita useissa kansainvälisissä skaalajettikisoissa.

Yleensä skaalajetit hankitaan puolivalmiina ja rakennetaan sitten loppuun esikuvan ja siitä olevien dokumenttien mukaiseksi. Tällaisilla koneilla voi päästä parinkymmenen parhaan joukkoon kansainvälisissä kisoissa. Suomessa on myös harrastajia, jotka rakentavat koneensa itse alusta pitäen. Laji on hyvin tekninen ja kehittyy koko ajan. Pysyäkseen ajan hermoilla lajin harrastajat käyvät vierailemassa kansainvälisillä jettimessuilla. Yleensä paikkana on Saksa.


IMG_7337

Skaalajettien kansainvälisiset kisat ovat hyvin samantapaisia kuin muidenkien mallilennokkien. Tuomarit arvioivat koneet ensin ns. ”pöydällä” jolloin niitä verrataan esikuvaan ja sen dokumentteihin. Ulkomuoto ja väritys katsotaan viiden metrin päästä, mutta yksityiskohdat ja ohjaamo katsotaan läheltä. Koneen rakentamista ei arvostella, joten kisoihin voi osallistua valmiilla tai tiimin rakentamalla koneella.
IMG_7218Lentosuoritus koostuu erillisistä lentoliikkeistä. Gyrojen ja muiden apuneuvojen käyttö on sallittu ja jopa toivottavaa. Se on osittain myös turvallisuuskysymys. Kisatoiminnassa skaalajetit ovat ehkä näyttämässä uutta ja vapaamielisempää suuntaa muille mallilennokeille.

Skaalajettiharrastajilla ei ole varsinaisia ennalta sovittuja vuosittaisia lennätystapahtumia, vaan porukka käy spontaanisti lennättämässä yhdessä. Yleensä paikka on Jämi, koska siellä on hyvät puitteet: Pitkä asfalttikenttä ja paljon ilmatilaa ilman reunaesteitä.  Jämillä on nykyään myös hyvät huolto- ja säilytystilat koneille.

Jettiharrastajat keskustelevat aktiivisesti lennokit.net:ssä ja Facebookissa omassa ryhmässään. Tältä sivustolta löydät osoitteet, jos laji kiinnostaa. Kaikki ovat tervetulleita seuraamaan toimintaa. Kokemusta ja osaamista löytyy myös paljon, jos sellaista kaipaa.

_MG_4936