lion---31

Skaalajetit ovat ehkä kaikkein näyttävimpiä skaalalennokkeja. Niiden ulkomuoto, liikehdintä, äänet ja koko olemus tekevät niistä ja niiden lentämisestä todella hienoa seurattavaa. Jettiharrastajat puhuvat itse ”skaalajeteistä” ja ”sporttijeteistä”. Tekniikaltaan ne kaikki ovat samantapaisia, mutta skaalajeteillä on tietysti se todellinen ja oikea esikuva. Teknisesti skaalajetit ovat vaativampia, koska niissä on paljon esikuvamaisia yksityiskohtia: Sisään vedettäviä telineitä, kääntyviä luukkuja ja koko turbiinitekniikka ilmanottoaukkoineen ja jäähdytyksineen pitää rakentaa rungon sisälle.


IMG_7258Skaalajettien
kisoissa lähes kaikki koneen on varustettu suihkumoottoreilla. Sähköpuhaltimet ovat kehittymässä ja ehkä niitäkin nähdään joskus kisoissa. Niillä saa jopa esikuvanmukaisen suihkumoottoria muistuttavan äänen aikaan. On olemassa myös polttomoottoripuhaltimia, mutta ne alkavat olla historiaa.

Skaalajeteissä on paljon teknologiaa. Pelkästään suihkumoottori säätimineen ja polttoaineen syöttöineen on monimutkainen laite. Sen lisäksi on paljon liikkuvia luukkuja, laskutelineitä, joustoja, hydrauliikkaa, pneumatiikkaa ja sähkömekaniikkaa. Rakenteet, saranoinnit, ohjainpinnat, laskutelineet jne. joutuvat koville rasituksille lennon aikana. Ne pitää tehdä riittävän lujiksi mutta samalla keveiksi.


hunk-and-baltic-beeSkaalajetit
lentävät samalla tavoin kuin esikuvansakin. Yleensä ne ovat nopeita ja tehokkaita. Niillä voi lentää täyden taitolento-ohjelman ja niiden liikehdintäkyky on samaa luokkaa kuin esikuvillakin. Skaalajettien ohjaustuntuma on yleensä tarkka ja ne lentävät vakaasti. Niiden lennättäminen ei ole mitenkään erityisen vaativaa, mutta peruslennätystaito pitää hankkia muilla lennokeilla.

Ehkä vaativin osuus skaalajetin lennättämisessä on laskeutuminen. Ne tulevat alas aivan normaaleilla lennokkinopeuksilla, mutta oikean nopeuden arviointi on haastavaa, koska normaali lentonopeus on suuri. Skaalamainen laskeutuminen tarkoittaa myös kohtauskulman kasvattamista ja vajoamisen säätelyä moottoritehon avulla.

Jettilaskeutuu