MIK0199

Tältä sivulta voit hakea kaikki mallilennokkien kilpailusäännöt ja lomakkeet.

 


F4C

B0000231Scale Team Finland logoRC JET logoKansainvälinen (FAI) luokka moottorikoneille ja jeteille, jossa tuomarit arvostelevat koneen rakenteen hyvin läheltä. Kaikki pienimmätkin yksityiskohdat arvostellaan. Yksinkertainen lentosuoritus on alle puolet kisasuorituksesta. Kisassa ajetaan kolme kierrosta, joissa muutama liike on pakollinen ja suurin osa liikkeistä on vapaasti valittavissa. Liikkeet ajetaan erillisinä. Tämä kisa sopii taitavalle rakentajalle ja haastetta riittää kansainvälisellä tasolla loputtomasti. Ei sovellu ARFeille vaan koneet rakennetaan tyypillisesti kokonaan itse. Alla ovat säännöt ja lomakkeet. Ne kannattaa tulostaa ja esitäyttää kotona ennen kisoja.

pdfsäännöt

pdflentoarvostelulomakepdfpöytäarvostelulomake

excellento- ja pöytäarvostelulomake


Kansanscale

B0000710Scale Team Finland logoRC JET logoKansallinen muunnelma kansainvälisistä (FAI) F4H  sääännöistä moottorikoneille ja jeteille. Pöytäarvostelu on samantyyppinen, kuin F4C, mutta tuomarit eivät tule viittä metriä lähemmäksi konetta. Lisäksi arvostelukriteerejä on lievennetty. Lentosuoritus on sama kuin F4C:ssä. Sen osuus kokonaisarvostelusta on noin puolet. Tämä luokka sopii hyvin kaikille koneille, myös ARF:lle ja ostokoneille. Kansallisissa säännöissä poiketaan lähinnä koneiden painorajojen osalta. Suomessa voi kilpailla suurilla koneilla, mutta kansainvälisesti raja on 15kg. Luokka ei oleellisesti poikkea kansainvälisistä F4H säännöistä , joten siitä voi ponnistaa myös kansainvälisiin kisoihin. Alla ovat säännöt ja lomakkeet. Ne kannattaa tulostaa ja esitäyttää kotona ennen kisoja.

pdfsäännötpdfkansalliset poikkeukset sääntöihin

pdflentoarvostelulomakepdfpöytäarvostelulomake

excellento- ja pöytäarvostelulomake


4Y4I4353Flying Only

Scale Team Finland logoRC JET logoKansallinen luokka moottorikoneille ja jeteille, joka vastaa ”Kansaskaalaa” muuten, mutta pöytäarvostelua ei ole. Koska kyse on mallilennokkien kisasta, kone pitää voida tunnistaa edes etäisesti jonkun esikuvan mukaiseksi. Tätä varten kilpailija esittää dokumentin esikuvasta. Se voi olla valokuva tai piirustus.  Tämä kisa sopii hyvin niille, jotka haluavat vain lennättää kisoissa. Alla ovat säännöt ja lomakkeet. Ne kannattaa tulostaa ja esitäyttää kotona ennen kisoja.

pdfsäännötpdfkansalliset poikkeukset sääntöihin

pdflentoarvostelulomakeexcellentoarvostelulomake


 IMAC

Scale Team Finland logo
International Miniature Aerobatic Club IMAC ylläpitää mallilennokkien taitolentokisojen sääntöjä. Laji on lähtöisin USA:sta mutta sitä kisataan nykyään ainakin 15 eri maassa. Kisoissa pyritään jäljittelemään esikuvien mukaista kilpailulentoa. Koneiden pitää olla oikeiden taitolentokoneiden pienoismalleja ja mm. niiden mittakaavatarkkuudella asetetaan 90% vaatimus. Suomessa kisatoiminta käynnistyi 2015 ja toistaiseksi säännöissä on kansallisia poikkeuksia. Esimerkiksi kisakoneiden mittakaavatarkkuutta ei mitata. Kisoissa voidaan lentää viiden eri vaikeusasteen ohjelmia. Suomessa lennetään alussa ainoastaan toiseksi helpoin Sportsman -luokka. Koneille ei ole pöytäarvostelua eikä kokorajoituksia. Myöskään moottorin kokoa ei ole rajoitettu. Tällä hetkellä käytössä ovat Englanninkieliset säännöt  ja suomenkielinen kisaohje. Tuomariohje on työn alla.

 

pdfsäännöt pdfSportsman ohjelmapdfkisaohje


F4J scale JET hornet

RC JET logo
Skaalajettien kansainväliset kisasäännöt. Niitä ylläpitää International Jet Model Comittee IJMC.

 

Kilpailu koostuu staattisesta arvostelusta (”pöytäarvostelu”) ja lentotehtävästä. Niiden osuudet koko suorituksesta ovat suunnilleen 50/50%. Pöytäarvostelussa tuomarit tarkastelevat mittasuhteet ja värityksen viiden metrin päästä, mutta yksityiskohdat, realismi  ja pinnan laatu arvostellaan niin läheltä kuin tuomarit haluavat. Lentotehtävät muistuttavat mallilennokkien vastaavia tehtäviä ja ne ajetaan erillisinä. Kisoihin voi osallistua puhallinkoneella (sähkö, polttomoottori) tai turbiinikoneella.

Kaikki säännöt löytyvät IJMC sivuilta. Klikkaa alla olevaa linkkiä:

pdfInternational Jet Model Committee 


Vapaastilentävät sisäscalelennokti:  F4E -sähkömoottori  ja F4F – kumimoottori (Peanut)

Scale Team Finland logo
Skaalalennokkien sisällä ajettavat luokat (Indoor). Kumpikin luokista on vielä FAI:n ”provisional” luokkia, eli säännöt ovat ”koekäytössä” ja luokka on tulossa jossain vaiheessa viralliseksi ja pysyväksi FAI -luokaksi.

Kilpailu koostuu staattisesta arvostelusta (”pöytäarvostelu”) ja lentotehtävästä. Kilapailun kulku muistuttaa ulkona lennettävää F4C -luokkaa. Kilpailun säännöt löytyvät FAI:n  sääntödokumentista, joka on yhteinen kaikille F4X luokille.

pdf säännöt


PurjetaitolentoP4201778-ps

IGG Finland logo Acro Team Logo BlueKansallinen kisa skaalapurjekoneille, joka noudattelee Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä ajettavaa EuroTour  – Acro Segelflug  purjekoneiden taitolentokisaa.  Kisoissa on kaksi luokkaa Limited ja Unlimited. Suomessa ajetaan toistaiseksi vain Limited luokan kilpailuja. Kisoihin voi osallistua koneella, jonka esikuva on taitolentokelpoinen. Konetta ei arvostella vaan kyseessä on puhdas taitolentokisa. Siinä lennetään viisi kierrosta ja kolme ohjelmaa: Tunnettu, tuntematon ja vapaaohjelma.  Aloituskorkeudet ovat 400m kahdessa ensimmäisessä ja 500m vapaaohjelmassa. Tunnettu ohjelma julkaistaan aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja muut ohjelmat noudattavat sen vaikeusastetta. Vapaaohjelmassa käytetään tyypillisesti savuja ja musiikkia.

 

pdf säännötpdftunnettu ohjelma vas.pdftunnettu ohjelma oik.


HinauskilpailuIGG-AeroTow-Naarajärvi-Img_0714

IGG Finland logoKansallinen kisa skaalapurjekoneille ja hinauskoneille Siihen voi osallistua lennokeilla, jolla on esikuvat. Koneita ei arvostella. Säännöt mukailevat Saksassa lennettävän DMFV – Seglerschlepp  kisan sääntöjä. Kisaan osallistutaan  kaksihenkisillä joukkueilla – Hinauskone ja purjekone. Kisa muodostuu erilaisista tehtävistä, jotka mukailevat oikeiden koneiden LEKO – hinaustoimintaa. Sellaisia ovat mm. rullaaminen lähtölinjalle, lentoonlähtö ja  suorakulmio hinausyhdistelmällä, irroitus, hinausköyden tarkkuuspudotus, hinauskoneen tarkkuuslasku, purjekoneen aikatehtävä ja tarkkuuslasku. Kilapailun säännöt on käännetty ja ne ovat vielä keskustelun alla. Tarkoitus on kokeilla kisaa kaudella 2015, mikäli siihen löytyy kiinnostuneita joukkueita.

 

pdf säännöt


Skaalapurjekoneet4Y4I4144

 IGG Finland logoKansallinen kisa skaalapurjekoneille, jonka säännöt mukailevat Saksassa lennettävän DMFV – Semi Scale Segelflugmodelle  kisan sääntöjä.  Kisa vastaa mallareitten ”Kansanscale” kisaa, jossa purjekoneelle tehdään pöytäarvostelu. Sitä verrataan esikuvaan dokumenttien perusteella. Kisoissa lennetään kolme lento-ohjelmaa.  Hinauskorkeus on vapaa ja kilpailijan itsensä päätettävissä. Kilapailun säännöt on käännetty ja ne ovat vielä keskustelun alla. Tarkoitus on kokeilla kisaa kaudella 2015, mikäli siihen löytyy kiinnostuneita osallistujia.

pdf säännöt