IMG_3388

Moottorilla varustettuja mallilennokkeja on Suomessa paljon. Kaikk alan kaupat ovat pullollaan erilaisia lennokkeja, joilla on joku todellinen esikuva. Vaikka niitä on paljon, niin kaikki niiden lennättäjät eivät ole automaattisesti mallilennokkien harrastajia. Mallilennokkiharrastajan tuntee siitä, että hän etsii piirustuksia, valokuvia, historiatietoja ja muita dokumentteja lennokkinsa esikuvasta. Hän pyrkii myös lennättämään konettaan esikuvan mukaisesti. Mallariharrastaja ei ole tyytyväinen lennokkiin silloin, kun se näyttää hienolta. Hän haluaa sen näyttävän oikealta ja esikuvaltaan.


B0000210Mallariharrastajia
on kaikkialla Suomessa. He lennättelevät omilla kentillään ja kaivelevat dokumenttejä netistä. Osa harrastajista haluaa kisata ja heille Suomessa on järjestetty jo noin 25 vuotta kilpailuja. Niitä pidetään eri puolilla Suomea 3-4 kertaa kauden aikana. Siellä harrastajat tapaavat toisiaan ja jakavat kokemuksiaan.

Mallilennokeissa kilpaillaan myös kansainvälisellä tasolla. Silloin tällöin niissä on mukana osanottajia Suomestakin. Mallilennokkien kisoissa on eritasoisia sarjoja, joista kaikkein vaativin on F4C luokka. Se on ainoa kilpailuluokka Suomessa, joiden säännöt ovat suoraan FAI:n kansainväliset säännöt. Kaikkiin muihin sääntöihin on tehty kansallisia poikkeuksia.

 

DSC_0048

Mallilennokit oli pitkään laji, jossa harrastajat rakensivat koneensa itse. Maailma kuitenkin muuttuu ja lajin haasteeksi ovat tulleet valmiina kaupoista ostetut mallilennokit eli ARF:t. Niistä on keskusteltu paljon harrastajapiireissä ja väännetty vähän kättäkin välillä. Tänä päivänä ne on otettu mukaan mallilennokkien kilpailutoimintaan. Neljästä kilpailuluokasta kolmessa ne ovat sallittuja ja kahdessa luokassa niillä voi kistata aivan tasavertaisesti kaikkien muiden kanssa.  ARF:lla voi aloittaa aivan hyvin. Kun niille etsii dokumentaatiota, niin pian jokainen huomaa että ne ovat täynnä virheitä. Usein virheet ovat sellaisia, ettei niitä edes voi korjata. Useille se tarkoittaa sitä seuraavaa askelta mallaritoiminnassa. Jos haluaa kilpailukykyisen mallilennokin, niin jotain pitää rakentaa itse.

PZL-106_KruK_m.T_17405022010130

Mallilennokkitoiminta on pitkään ollut pelkkien kilpailujen järjestämistä. Mallilennokkiharrastus ei kuitenkaan ole kilpailulaji, vaan laji jossa voi kilpailla. Nyt haluamme löytää uusia tapoja harrastaa mallilennokkeja. Tavoitteena on luoda Suomeen tapahtumia, jotka eivät ole kilpailuja. Tavoitteena on koota mallilennokkiharrastajia yhteen lennättämään ja tutustumaan toisiinsa. Jokainen voi valmistautua jo nyt etsimällä omaan lennokkinsa esikuvan. Löytyykö sellainen, jossa on jopa samat merkinnät? Etsi netistä kolmitahopiirustukset ja tutki koneen historiaa. Vertaile koneen mittoja ja muotoja esikuvaan. Pian huomaat, että se on yllättävän kiehtovaa!

IMG_3344

Tutustu kalenteriin ja tule mukaan tapahtumiin!