IGG porukka

IGG Finland logo

IGG tulee sanoista: ”Intressengemeinschaft Großsegler” eli ”Suurten Purjekoneiden Harrastajat”. Ensimmäinen IGG perustettiin Sveitsissä vuonna 1982 ja sen jälkeen niitä on perustettu Saksaan, Belgiaan, Ruotsiin ja Norjaan. Suomalainen IGG Finland perustettiin vuonna 2009. Hinaustapahtumia järjestetään  noin 8 kertaa vuodessa ja hinauksia niissä kertyy yhteensä noin 1500 kappaletta. IGG Finland ei ole yhdistys vaan kaikille avoin kerho ilman jäsennyyttä tai kokouksia.


1Skaalapurjekoneet
on ainoa lennokkilaji, missä tarvitaan vähintään kaksi pilottia tekemään yhteinen suoritus. Se on saman aikaisesti lajin sokeri ja suola. Makeaa siinä on yhteinen suoritus ja lajiin sisäänrakennettu sosiaalisuus. Toisaalta skaalapurjekoneita ei voi harrastaa ilman kunnon hinauskoneita ja osaavia pilotteja. IGG Finlandin myötä Suomessa on nyt paljon hinauskalustoa ja -tapahtumia vähintään kuukauden välein koko lennätyskauden ajan. Kaikille löytyy niiden joukosta sopiva aika ja paikka.

Ensimmäinen hinaus ja samalla ensilento on turvallisinta tehdä jonkun IGG tapahtuman yhteydessä. Silloin paikalla ovat Suomen kokeneimmat hinauspilotit. Isolla hinauskoneella voi hinata aivan hyvin myös pieniä purjekoneita.

Skaalapurjekoneet ovat suuria. Hyvin yleinen kärkiväli on 5-6 metriä. Hinauskoneiden pitää olla vastaavasti suuria myös. Niiden kärkivälit ovat yleisesti 3-4 metriä ja moottoreiden koko 100 ccm ylöspäin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pienemmillä koneilla ei tapahtumiin voi osallistua. Kaikki koneet ovat tervetulleita, myös hinauskoneet koosta riippumatta.

P9066353-1024x768P9066291-1024x768

 Hinaustapahtumat ovat aina täysin vapaamuotoisia. Ne alkavat tyypillisesti perjantaina ja päättyvät sunnuntaina. Paikalle ilmestyy hinauskoneita ja sen jälkeen purjekoneet alkavat nousta taivaalle yksi toisensa jälkeen. Joku ajaa pitkää termiikkikeikkaa, joku tekee ensilentoa ja joku treenaa taitolentoa. Tämä juuri on IGG toiminnassa parasta: Ei aikatauluja eikä suorituspaineita. ”Kalenteri 2015” sivuilta löyvät kaikki IGG tapahtumat. Niiden hieno tunnelma ja rento meininki  pitää itse kokea paikan päällä!

IGG-Finland-at-nikry-field-21.8

 

Osa harrastajista haluaa maistaa myös kisajännitystä. Vuodesta 2013 lähtien Suomessa on järjestetty Skaalapurjekoneiden taitolentokisoja. Vuonna 2015 aloitellaan niiden lisäksi uudentyyppisiä ”scalekisoja”.  Säännöistä ja kisoista löytyy lisää tietoa ”Kilpailutoiminta” sivuilla

Acro team

 

Hinaustapahtumat ovat monipäiväisiä. Pitkän ja hikisen hinauspäivän jälkeen majoitutaan, grillataan  ja saunotaan.  Niistä yhteisistä hetkistä on muodostunut pikkuhiljaa yhtä tärkeämpi osa IGG toimintaa. Ehkä nykyään jopa se kaikkein tärkein osa. Tule mukaan nauttimaan kaikista näistä hetkistä!

WP_20140808_003