puchacz1

Skaalapurjekoneet tai mallipurjekoneet ovat oikeiden purjekoneiden pienoismalleja. Joskus ne ovat hyvinkin tarkkoja yksityiskohdiltaan ja joskus vain muistuttavat etäisesti jotain konetyyppiä. Skaalapurjekoneen voi rakentaa piirustuksista tai ostaa valmiin kaupasta. Asialla ei ole väliä, koska jokainen voi nauttia rakentamisesta, lennättämisestä tai molemmista. Kaikille tärkeää on skaalapurjekoneen luoma illuusio oikeasta purjekoneesta.

Lento-ominaisuuksiltaan ne muistuttavat esikuviaan.
13Virtaviivaiset ja pitkäsiipiset ”kuitupulkat” ovat nopeita, tehokkaita  ja nousevat heikoissakin termiikeissä. Entisaikojen ”kangaspuiden” pienoismallit liikkuvat rauhallisesti ja arvokkaasti halliten taivasta niille kuuluvalla arvokkuudella. Taitolentopurjekoneet ovat ilmojen hurjapäitä. Ne kulkevat miljoonaa ja niillä voi ajaa esikuviensa mukaisia taitolento-ohjelmia. Yhteistä niille kaikille on se, että ilmassa lentäessään niitä ei erota oikeista purjekoneista.


Taivaalle skaalapurjekoneet viedään hinaamalla toisella lennokilla. Joskus niissä on esikuviensa mukaisesti sisäänvedettävä moottori katolla. Hinauskorkeudet vaihtelevat n. 200-500 metrin välillä.  Yleensä kunnon termiikit löytyvät 300 metrin yläpuolelta.

B0000623v1

Skaalapurjekoneita on kaiken kokoisia. Pienimmät ovat alle parimetrisiä kärkiväliltään ja suurimmat Suomessa ovat  n. 6-7 metrisiä ja painavat n. 30-35 kg. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että  skaalapurjekoneen kärkivälin tulisi olla vähintään n. 3,5 – 4 metriä. Se johtuu siitä, että pienet koneet ovat suhteessa usein painavampia ja kriittisempiä lennättää. Ne myös näkyvät huonommin hinatessa ja korkealla termiikeissä. Sopivan kokoisia hyviä ja edullisia sarjoja on paljon tarjolla.

_MIK0608ka6kuljetus


Skaalapurjekoneiden lennättäminen ei ole vaikeaa, mutta hyvä peruslennätystaito tulee hankkia ensin muilla lennokeilla. Niiden hinaus on myös helpompaa kuin miltä se näyttää. Itse asiassa perässä roikkuminen on yllättävän helppoa, varsinkin jos narun toisessa päässä on kokenut hinauspilotti.  Helpoimmalla pääsee alkuun, kun tulee IGG-Finland -tapahtumiin oman koneen kanssa. Sieltä löytyy opastusta, neuvoja ja hyviä hinauspilotteja. Kaikenlaiset koneet ja kaikki pilotit ovat tervetulleita tapahtumiin. Jos kaipaat neuvoja tai mielipiteitä päätösten tueksi, niin Yhteystiedot sivulta löydät skaalapurjekoneiden  harrastajia. Ota rohkeasti yhteyttä!

Skaalapurjekoneilla voi myös kilpailla. Siitä voi lukea lisää Kilpailutoiminta sivuilta.

arktinen_hysteria-(963)