IMG_2341Fying Only on nimensä mukaisesti kilpailuluokka, jossa konetta ei arvostella lainkaan vaan siinä pelkästään lennetään. Lentosuoritus on täsmälleen sama kuin kansainvälisessä F4C -luokassa ja kotimaisesa Kansanscale -luokassa. Flying Only luokan tarkoitus on tehdä kilpailuihin osallistuminen mahdollisimman helpoksi. Ainoa vaatimus on se, että lennokki on jonkun oikeasti lentäneen koneen malli. Sitäkään ei tarkasteta mitenkään ja tässä ”esikuvanmukaisuus” on aika väljä käsite. Konetta ei tarvitse rakenta itse. Luokka otettiin käyttöön 2015 ja se saavutti heti hyvän suosion. Tämä sama ilmiö on nähtävissä mm. Englannissa ja Ruotsissa. Englannissa luokkaan on niin paljon tulijoita, että siellä pidetään karsintakilpailuja. Flying Only on luultavasti yksi helpoimmista lennokkien kilpailuluokista. Jokainen, jolla on peruslennätystaito kunnossa ja käyttää puoli tuntia liikekuvausten lukemiseen, voi voittaa kisan!Kit cessna

Kisoissa lennetään kolme kertaa sama ohjelma läpi. Yleensä taitolentokisoissa ohjelma lennetään ns. nauhana eli jokainen liike jatkuu siitä, mihin edellinen päättyy. Flying Only -luokassa ohjelmaa ei lennetä nauhana, vaan jokainen yksittäinen liike alkaa ja loppuu. Sen jälkeen voi lentää vapaasti ja hakeutua sopivaan paikkaan seuraavan liikkeen aloitukseen. Esimerkki:

Lennetään silmukka. Kilpailija aloittaa liikkeen tuulen alapuolelta lentämällä suoraa linjaa tuomarilinjan suuntaisesti. Liike aloitetaan huutamalla ”alkaa”. Sen jälkeen lennetään nätti pyöreä silmukka keskellä ja liike päättyy taas vaakalentoon samaan suuntaan. Kilpailija huutaa ”loppu” ja se oli sitten siinä. Tuomarit arvostelevat liikkeen ja sillä välin kilpailija lentää sopivaan paikkaa aloittaakseen seuraavan liikkeen. Jokainenhan osaa lentää silmukan ja varmuuden vuoksi voi vielä katsoa liikekuvaksista, miten se pitää lentää. 

Ohjelmassa pitää lentää yhteensä 10 liikettä. Niistä neljä on pakollisia. Lentoon lähtö ja laskeutuminen ovat itsestään selviä pakollisia liikkeitä ja niistä saa muuten aika paljon pisteitäkin, jos ne menvät hienosti. Sen lisäksi jokaisessa ohjelmassa pitää olla ”laskeva 360 astetta” ja ”vaakakahdeksikko”. Ne kumpikin voidaan sijoittaa ohjelmassa minne vain. Jäljelle jäävät kuusi vapaata liikettä valitaan luettelosta. Siinä on vähän eroa silloin, jos koneen esikuva on taitolentokelpoinen tai ei. Niille molemmille on luettelossa omia liikkeitä. Ohjelmassa voi myös lentää kaksi liikettä, joita luettelossa ei ole, mutta joita on lennetty lennokin esikuvalla. Sellaisia voivat olla vaikka polttoainetankin pudotus, purjekoneen hinaus, bannerin veto tai jotain muuta mukavaa.Flying Only lentoarvostelu

Kaikki liikkeet on kuvattu säännöissä ja siellä on kerrottu myös, mitä virheitä niissä voi tehdä ja joita tulisi välttää. Esimerkiksi silmukan pitää olla pyöreä ja sen pitää olla pystyssä. Se alkaa ja päättyy samalle tasolla ja sen keskilinja on suoraan tuomareiden edessä. Ei kuullosta kovin monimutkaiselta vai mitä? Kaikki liikekuvaukset löytyvät täältä alkaen sivulta 27. Niistä tulee tiivistelmä talven 2015-2016 aikana, mutta näillä pääsee alkuun.

 

B0000749Flying Only luokkaa osallistuminen on todella helppoa eikä siihen tarvitse treenata koko kautta. Riittää kun ”tulet-sellaisena-kuin-olet”. Sen avulla on helppo ottaa ensituntuma mallarikisoihin ja jos se maistuu mukavalta, niin sitten vain uudestaan mukaan seuraaviin kisoihin. Ja jos mallarihomma kiinnostaa, niin seuraavaksi voi hankkia dokumentit omasta lennokistaan ja nostaa sen pöytätuomareitten arvosteltavaksi Kansanscale -luokkaan. Tai rakentaa oikein kunnon kisakoneen ja osallistua mallilennokkien kuninkuusluokkaan F4C.

Kisoissa nähdään!

Scale Finland Tiimi